Philips Hue alternativer
Findes der alternativer til Philips Hue? Hvorfor skulle du vælge et alternativ? Hvad er der for og imod Philips Hue og dens alternativer? Det finder du svaret på her. Læs nederst i indlægget om forskellen på Smart Home belysningstyperne.Alternativer til Philips Hue
Der findes i dag nogle alternativer til Philips Hue, men hvorfor overhovedet lede efter et alternativ, når Philips Hue er så fantastisk godt?
Men grunden til, at vi holder så meget af Philips Hue er, at de har både det største udvalg og det absolut bedste lys. Da Philips må siges at være ret gode til LED. Philips Hue dækker de flestes behov og er det foretrukne system for ca. 90% af vores kunder der køber smart belysning - stadigvæk!
Billigere alternativer til Philips Hue?
De fleste der leder efter et alternativ til Philips Hue, gør det fordi de synes at priserne på Philips Hue er høje. Enten fordi man gerne vil have det i hele huset og det derfor hurtigt løber op. Eller fordi de kun ønsker én pære eller to og derfor ikke har brug for et helt system.
For at være helt ærlig, så vil vi ikke anbefale dig, at vælge et andet system end Philips Hue, alene fordi at det skal være billigere. Det må siges at være et dårligt udgangspunkt og vores klare anbefaling til dig er, at du vælger system ud fra funktioner. Er din ide at du med tiden vil have smart belysning i hele huset, så er Philips Hue ikke til at komme udenom som primær system. Sorry, hvis vi har ødelagt din billigere drøm!
Smartpærer som ikke kræver en bridge
Hvis du kun har brug for en enkelt eller to smarte pærer i hjemmet for at dække et mere simpelt behov, så er der faktisk en mulig løsning til dig. Der findes nemlig et system som ikke kræver en Bridge/styreboks ligesom Philips Hue og nedenstående alternativer gør. Det kan være løsningen for dig, hvis du har mere konkret lysproblem derhjemme som du ønsker at løse, det kunne f.eks. være, at du vil kunne styre dine udendørslamper via en app, men ikke har behov for det indendørs, eller sådan noget lignende.
Svaret her hedder pærer med fjernbetjening som er pærer der kan styres direkte med en fjernbetjening og ikke kræver, at du har en styreboks i skabet. Det er selvfølgelig smart og nemt og gør det simpelt når du skal have smart belysning i hjemmet.
Ledvance Smart+ - Et alternativ til Hue
[Smart+ som Ledvances'[(/maerker/ledvance/smart+) system hedder er faktisk ikke længere et egentlig alternativ. Ledvance (som tidligere har heddet Osram) har valgt at lukke ned for deres styreboks, kaldet Osram Gateway, hvilket betyder at du kun kan bruge Smart+ pærer på andre systemer.
Derfor er disse pærer i dag delt op i 2 udgaver, nemlig Smart+ Bluetooth pærer som skal bruges med IOS (Iphone og Ipad) og som kun kan bruges med disse enheder. De skal nemlig tilknyttes i Apple HomeKit app'en og så kan de styres derfra. Det fungerer absolut bedst hvis du har et nyere AppleTV som kan fungere som Apple HomeKit connection og styreboks (da den altid har bluetooth tændt).
Der er så resten af Smart+ pærerne som har Zigbee som signal. Disse pærer kan du hente ind i din Philips Hue app og styre ligesom dine Philips Hue pærer, det er faktisk den primære grund til at vi har disse pærer.
Forskellen på smart belysningssystemerne?
Når du skal vælge et system, hvilke ting skal du så være opmærksom på? Der findes mange forskellige smarte lyssystemer i dag, nogle ligner hinanden og andre skiller sig lidt ud. Her er nogle af de funktioner som der kan være forskelle på, ved de forskellige systemer:
- App funktionaliteter og stabilitet.
- Forbindelsesmetode: ZigBee, WiFi og Bluetooth.
- Installation.
- Sortiment udvalg.
- Integrationer. Disse funktioner ser vi lidt nærmere på nedenfor.
App funktionalitet og stabilitet
En ting der er meget vigtig ved et App styret system, er selvfølgelig at det har de vigtige funktioner, samt er stabilt.
Hvad er en vigtig funktion egentlig, når vi snakker App styret lys?
For det første skal du kunne styre den enkelte lyskilde med meget få klik, dernæst er det vigtig at du kan opdele og gruppere dine lys, så du på den måde får et bedre overblik.
Derudover er tidsplaner også en vigtig funktion, da denne bruges til at sætte lyset til at tænde/slukke på bestemte tidspunkter. Enten om morgenen når du skal op, eller når du ikke er hjemme, da det virker som tyverisikring.
Men stabilitet er også en meget vigtig ting, herunder at Appen reagere med det samme, at Appen ikke har for mange fejl, at den er stabil og ikke crasher, samt at den er intuitiv og er til at finde ud af, uden man har en doktorgrad i IT.

Forbindelsesmetode
Der findes forskellige forbindelsesmetoder til smart belysning, her får du forskellene og fordele og ulemper på dem:
- ZigBee - Bruges f.eks. af Philips Hue og Ledvance Smart+.
Denne metode er en af de mest udbredte. ZigBee er et signal, ligesom WiFi, men til forskel, så er ZigBee en mesh system, som betyder at hver lyskilde virker som en signalforstærker. Så du er ikke begrænset af dit WiFi's rækkevidde, da ZigBee bare gør systemet lige så stort som du har behov for. Det betyder dog også at signalet imellem hver lyskilde ikke må være mere end 10-20 meter, alt efter forhindringer/vægge. Men går man efter et system til hele huset, så er Zigbee en fordel.
Der er også negative ting ved systemet, du er begrænset til 50 lyskilder og du skal have en styreboks (typisk sat til din Router). Styreboksen kaldes f.eks. en Bridge eller Gateway og er bindeledet mellem din App via WiFi til ZigBee systemet. Så er du kun interesseret i få lyskilder, så gør styreboksen systemet en tand dyrere.
- WiFi - Bruges f.eks. af LIFX og Nanoleaf.
Når smart belysning bruger WiFi signalet, så betyder det at lyskilden er forbundet til din router, ligesom din PC eller iPad. På den måde er du ikke begrænset i antal som ved ZigBee systemet og du har heller ikke brug for en styreboks/Gateway/Bridge. Dette gør systemet godt til både dig som vil have få lyskilder og dig der vil have mange.
De negative ting ved WiFi systemet er at hvis man skal have hele huset flydt, så kan det belaste din WiFi hastighed generelt, da jo flere enheder som skal have internet og netværksadgang, så kan det påvirke hastighed.
- Bluetooth - Bruges til producenter af få produkter.
Bluetooth forbindelsesmetoden er god hvis du bare vil have en eller to lyskilder du vil kunne styre på din telefon. Udfordringen med Bluetooth udgaven, er at forbindelsen ikke sker til internet eller netværk, men direkte til den telefon/tablet, der styrer lyskilden. Derudover har Bluetooth en rækkevidde begrænsning på ca. 10 meter. Men den helt klare fordel er, at Bluetooth lyskilderne er væsentlig billigere end andre typer og det retfærdiggøre dem i markedet.
Installation
Når du vælger et smart belysningssystem, så er installationen også en ting der er værd at se på. Der er forskel på hvor nem og intuitiv selve installationen er. Det er langt fra alle der f.eks. tilbyder dansk brugervejledning, hvis de overhoved har en brugervejledning. De fleste lader deres App vejlede dig, derfor er det selvfølgelig vigtigt at deres App, så giver mening at bruge.
Sortiment udvalg
Når du vælger et system, så kunne det også være værd at kigge på det samlede sortiment producenten tilbyder. Det er selvfølgelig noget der ændre sig en del med tiden. Men nogle producenter har større udvalg end andre, så på den måde er det måske nemmere at vælge for dig, hvis du finder bestemte lamper du bare må eje.
Integrationer
Integrationer er når systemer kan snakke sammen. Nogle systemer er lukkede og andre er åbne. De åbne systemer er at foretrække, da man ved integrationer, får mulighed for at styre andre ting end kun belysning.
Forestil dig at du trykker go nat i din App og der så sker en række af ting i dit hjem: lyset slukker i alle rum, termostaterne i huset skruer ned, rullegardinerne ruller selv ned. Altså kan du få andre Smart Home produkter til at snakke sammen via disse integrationer.
Der findes 3 store integrationer som sørger for at binde forskellige producenters produkter sammen:
-
Apple Homekit
Alle produkter der er Apple Homekit kompatible kan snakke sammen. Det er en standard som kun kan styres fra Apple produkter. Altså foregår betjening og opsætning via iPhone, iPad eller Mac. -
Google Home
Google Home er også en måde at forbinde forskellige produkter på. Fordelen ved Google Home, er at det virker til både Android og Apple. -
Amazon Alexa
Amazon Alexa er et tilsvarende system, som også virker til både Android og Apple.
Alle disse 3 integrationer har også stemmestyring, som dog kun er på dansk ved Apple Homekit og Google, men engelsk på Alexa.
Udvalgte produkter fra Philips Hue