Værd at vide om solcelle lamper
I Danmark er solceller mere og mere populære. Flere får dem da også installeret ved deres hjem. På den måde kan vi nemlig selv producere bæredygtig energi. Spørgsmålet er: hvordan virker solceller? Og hvilke slags lamper med solceller kan du finde?Du har formentlig set dem på danske hustage og i snorlige rækker på store marker. Vi taler naturligvis om solceller. De moderne anlæg er nemlig blevet mere populære de seneste 10 år. Og det er der god grund til.
Solceller producerer el og virker helt uden bevægelige dele. Der er derfor tale om en driftssikker teknologi, der samtidig er miljøvenlig. Med et solcelleanlæg kan du nemlig spare på både dit elforbrug, ligesom du støtter den grønne omstilling. Men hvordan virker solceller?
Hvad er en solcelle?
En solcelle hjælper med at producere elektricitet ved hjælp af den såkaldte fotoelektriske effekt. Det vil sige, at solcellen producerer strøm ved hjælp af solens lys. Det er altså ikke selve solens varme, der skaber strøm. Derfor kan du stadig få gavn af en solcelle, selvom himlen er overskyet og grå.
Fænomenet bliver kaldt for den fotoelektriske effekt. Det blev første gang opdaget af franskmanden Bequerel, som i 1839 opdagede princippet i solceller. Processen blev senere beskrevet af den verdenskendte fysiker og matematiker Albert Einstein. Selve teknologien bag solceller har altså længe været kendt.
I dag finder du de mange solceller som store, firkantede anlæg på de danske hustage, men der findes også mange udendørs lamper med solceller. De lyser automatisk, når det bliver mørkt, så du kan skabe hyggelig belysning i haven og på terrassen. Solcellelamper er derfor 100 procent grønne, når vi snakker strømforbrug.
De store solpaneler, som du typisk finder på hustage, er ofte enten tyndfilmssolceller, monokrystallinske solceller eller polykrystallinske solceller. De tre typer af solceller virker på samme måde, men de er alligevel ikke helt ens. Blandt andet er der forskel på overflade og materiale, ligesom effektivitet og evnen til at udnytte solens stråler kan variere.
Se også guiden: Disse udendørslamper må du selv installere.

Hvordan fungerer en solcelle?
Måden, en solcelle fungerer på, er ved at omdanne solens stråler til strøm. Det sker ved, at solens fotoner (energipartikler) rammer elektronerne i solcellen. Det tilfører dem energi, så elektronerne til sidst kun kan bevæge sig i én retning - og det får dem til at opføre sig som ensrettet, elektrisk strøm.
Ønsker du en lidt mere teknisk forklaring på, hvordan en solcelle virker? Så skal vi kigge lidt på, hvordan solcellen er opbygget.
De fleste solceller er lavet af grundstoffet silicium, der desuden er tilføjet grundstofferne bor og fosfor. Når disse to stoffer sættes sammen med siliciummet, bliver der skabt et elektrisk felt. Normalt er elektronerne låst fast, men når solcellen belyses, vil lysets energirige fotoner slå elektronerne lås. Det gør, at de kan bevæge sig frit rundt.
Bagefter bliver elektronerne samlet op af et fintmasket elektrisk ledende gitter på solcellens forside, som er den negative pol. Det skaber en spændingsforskel på 0,6 volt mellem solcellens for- og bagside.
Hvis du forbinder de to sider med et elektrisk kredsløb, vil naturens indretning automatisk forsøge at udligne spændingsforskellen. Det gør den ved, at der løber en strøm, som følger bestrålingsstyrken. På den måde bliver der dannet jævnstrøm.
Bagefter skal du bruge en såkaldt inverter (vekselretter), som omdanner jævnstrøm til 230V vekselstrøm, du kan bruge i hjemmet.
Nyd smykke solcellelamper i haven
Normalt kan du tænde for dine lamper og fjernsynet, fordi dit hjem får elektricitet fra for eksempel vindmøller og kraftvarmeanlæg. Med en solcelle placeret på dit tag eller i haven kan du selv producere strøm på en mere energivenlig måde.
Solceller kan være besværlige at montere - særligt på gamle huse. Men du behøver slet ikke tænke i så store baner.
I dag findes der nemlig også mange fine solcellelamper til haven og indenfor. Dem kan du nemt flytte rundt på inde i boligen og udenfor. De behøver slet ikke nogen ledning. Du sparer derfor både en masse arbejde, det er væsentligt billigere, og så er lamperne også meget nemmere at rykke rundt på, hvis du gerne vil ændre hjemmets eller havens udseende.
Sæt dem for eksempel i de lidt mere mørke kroge i haven, hvor der normalt ikke er meget lys. Eller nyd dem i de mørke måneder, hvor du har taget julelyset ned. Solcellelamperne bliver aktiveret, når sensoren, der sidder i toppen af lampen, registrerer mørke.
For det meste behøver du altså ikke selv at tænde dine solcellelamper, før de lyser. Det gør de automatisk takket være den indbyggede skumringssensor. Her bruger lampen den energi, der er opladet på batteriet i løbet af dagen.
Hvad enten det har været en solrig juni-dag eller en lidt grå dag i marts måned. Antallet af timer, hvor din lampe lyser, kan dog variere alt efter vejret.
Find solcellelamper i pæne designs
Hos LampeGuru finder du væld af forskellige lamper med indbyggede solceller. De pynter og giver lys mange steder som på havebordet, i stenbedet eller monteret på en væg på terrassen. Vælg dem med hvidt lys eller som de hyggelige solarlamper, så du kan skabe lige den stemning, du har lyst til.
Du har med andre ord rig mulighed for at finde lige præcis de solcellelamper, du bedst kan lide. På den kan du bevare hyggen hele året, både inde og ude. Samtidig sparer du både kroner og øre på strømregningen, ligesom du gør en god gerning for miljøet. Med moderne solcellelamper er der altså ingen grund til at få dårlig samvittighed.
De er især hyggelige om sommeren, mens du sidder udenfor om aftenen, fordi de spreder hyggelig stemning. Dog skal du ikke se lamperne som lys, du kan være afhængig af for at se. De er mest beregnet til at sprede en let belysning.
Synes du, at der mangler nogle lamper med solceller eller udendørslamper i vores sortiment? Spørg endelig vores kundecenter. Måske kan vi skaffe den lampe hjem, du gerne vil have eller finde nogle gode alternativer.
Populære produkter