Find den rigtige pære til lysekrone
Drømmer du om at have en klassisk eller moderne lysekrone? Så kan du sagtens få fingre i den smukke lampe med eksklusiv belysning - uden at kigge på knap så pæne pærer eller bruge meget strøm.De smukke lysekroner stammer helt tilbage fra middelalderen. Dengang var de gerne beklædt i guld som et symbol på rigdom og udsmykket med levende, varmt lys. Men siden 1800-tallet, hvor vi begyndte at få elektricitet, blev de store vokslys skiftet ud med pærer. Samtidig blev lamperne efterhånden set som en forældet indretning.
Heldigvis har den fine lysekrone siden da udviklet sig i både sit udtryk, form og praktiske stand. I dag kommer lysekroner nemlig i mange farver og former. Find for eksempel moderne lysekroner med store pærer og kupler, der giver hjemmet et stilrent udtryk. Måske kender du selv de moderne lysekroner som dem fra Poul Henningsen eller Louis Poulsen?
Det dramatiske udtryk fra den klassiske lysekrone er dog ikke forsvundet helt fra hjemmet. I dag finder du nemlig stadig den smukke forgrenede lampe i blandt andet krystal, der skaber et elegant udtryk. De mange smukke detaljer forvandler lampen til en skulptur i rummet og kaster et helt særligt lys af sig, hvor farver og skygger kommer til deres fulde ret.
Få energivenlige pærer til lysekronen i hjemmet
Uanset om du ønsker de mere moderne eller klassiske lysekroner, behøver du ikke være bekymret for at blive ruineret. Flere af flere lamperne kommer nemlig med dekorative pærer, der samtidig er energivenlige. På den måde kan du stadig nyde smukt lys fra lysekronen, der giver hjemmet personlighed i lang tid.
Du kan blandt andet vælge de smukke filamentpærer, der er som skabt til at blive set. Det gennemsigtige glas og de tydelige glødetråde er inspireret af de gammeldags glødepærer. Dog er filamentpærer langt mere energivenlige og holder længere, da de har moderne LED-teknologi. Det gør, at du med dem får et varmt og blødt lys, du kan nyde med god samvittighed.

En anden mulighed er de flotte kertepærer. De er typisk smalle, lidt høje og fås i forskellige udformninger. Desuden er de ofte er dæmpbare. Det vil sige, at du kan skrue op og ned for lysekronen. Jo mere du dæmper lyset, jo varmere bliver lysfarven også. At dæmpe lyset er praktisk, da mange lysekroner har en del pærer, og dermed giver de ofte mere end rigelig lys. Derudover er det smarte LED-pærer, hvorfor de ofte holder i op til 20 år.
Har du en ældre lysekrone, der mest kaster lyset op i loftet og ikke er så kraftig? Så kan det være en fordel at gå efter de lyse, klare pærer. De giver højere kontrast mellem lys og skygge. Har du en moderne lysekrone med krystaller, vil disse pærer være særlig flotte, fordi lyset fra de klare pærer bliver reflekteret i krystallerne.
Du kan læse flere gode råd i vores guide: Hvilken pære skal jeg vælge?
Uanset hvilken pære eller lysekrone du vælger, bør du sikre disse tre ting
En Lysekrone og pærer med lysdæmpende muligheder så din lysekrone kan tilpasse sig alle rum og situationer Designet og størrelsen bør passe til rummet uden at virke malplaceret eller skille sig for meget ud Den rigtige højde over spisebordet, i indgangen til boligen eller ved trappen, så du får skabt et behageligt lys
Hvordan skal lysekronen hænge?
Når du har fundet den rigtige pære til din lysekrone i hjemmet, kommer næste spørgsmål: hvordan skal lysekronen hænge? Svaret afhænger af de pærer, du valgt, og hvad du ønsker at få ud af lampen.
Den moderne lysekrone passer bedst til entréen og over spisebordet, da den ofte er større og bredere end de gamle, klassiske lysekroner. Samtidig kan du skabe et imponerende førstehåndsindtryk. Lyskilderne i lysekroner hænger nemlig ofte i forskellige højder. På den måde bliver lyset spredt flot ud over rummet og giver en rigtig god generel belysning.
De mere antikke lysekroner kan du bruge næsten alle steder i hjemmet. Har du også valgt dæmpbare pærer, kan du for eksempel bruge lysekronen lidt mere utraditionelt og hænge den op i soveværelset. Det giver rummet en luksuriøs og hotellignende stemning. Skru ned for lampen, når du skal til at sove eller ikke vil blive vækket af skarpt, ubehageligt lys.
Inden du køber en lysekrone, bør du dog overveje, om rummet kan bære det. Desuden er det en god idé at undersøge højden til loftet, så den store lysekrone kan pynte og lyse flot op. En almindelig spisebordslampe hænger typisk 55-70 cm over spisebordet afhængig af størrelsen, hvorimod en lysekrone bør hænge 75-80 cm over bordpladen.
Populære pærer