5 tips til belysning på badeværelset
Badeværelset er blandt de mere funktionelle rum i boligen. Det er derfor vigtigt, at der er styr på belysningen på badeværelset, uanset om du skal gøre dig klar om morgenen, tage et afslappende bad efter en lang arbejdsdag eller på toilettet i løbet af nattetimerne. Her følger fem gode råd, som du kan lade dig inspirere af.Badeværelset er blandt de mest funktionelle rum i din bolig. Det er derfor vigtigt, at du kan se, hvad du laver, uanset om du gør dig klar om morgenen, tager et bad efter arbejde eller skal på toilettet. Selvom badeværelsets funktion primært er praktisk, behøver belysningen dog ikke at være kedelig.
Du kan sagtens kombinere funktionalitet og hygge, når du arbejder med belysning på badeværelset.
Har du brug for inspiration til, hvordan du skaber optimal belysning på badeværelset? Der er ingen grund til at fortvivle. Vi har samlet en række gode råd til, du kan lade dig inspirere af, når du skal skabe et badeværelse, som på én og samme tid er funktionelt og hyggeligt. Du behøver nemlig ikke at gå på kompromis, når du skal skabe optimal belysning på badeværelset.
Hvor må jeg sætte belysning op på badeværelset?
Før du går i gang med at installere lyskilder på dit badeværelse, skal du være opmærksom på, at der er særlige regler, som gør sig gældende for montering af lamper på badeværelset og i husets øvrige vådrum. Grundet det høje fugt- og dampniveau bliver belysningstypen og dennes placering afgjort af belysningszoner.
Belysningszoner på badeværelset:
-
Zone 0: Dette er betegnelsen for det område, hvor der er rindende vand. Det omfatter den indvendige side af badekarret, gulvet i brusenichen samt de del af brusenichens vægge, der befinder sig under højden på brusehovedet. Her må du ikke installere lamper.
-
Zone 1: Dette er området, der befinder sig indenfor brusenichens vægge eller fra badekarret og op til 2,25 meter over gulvhøjden. Er der ingen vægge omkring brusehovedet, vil zonen strække sig 60 centimeter ud fra brusehovedet. Her må du opsætte vandtætte lamper, som er godkendt til brug på badeværelset.
-
Zone 2: Dette er den del af badeværelset, som befinder sig inden for en radius af 1,2 meter fra brusehovedet. Det er samtidig den del, som befinder sig over 2,25 meter over gulvhøjden i zone 1. Her må du også sætte vandtætte lamper op, som er godkendt til brug på badeværelset.
-
Zone 3: Dette område dækker over resten af badeværelset. Du bør dog være opmærksom på, at hvis brusehovedet er placeret over 2,25 meters højde, vil det være dettes placering, som definerer, hvor området starter. Her må du sætte almindelige lamper op.
Du må altså sætte lamper op overalt på badeværelset med undtagelse af zone 0. Du skal dog være opmærksom på, at du udelukkende må vælge lamper, som er godkendt til brug på badeværelset, hvis du planlægger at montere belysning i zone 1 og 2.
Vidste du at…
… du ikke bare må opsætte lamper på badeværelset? Når man arbejder med belysning på badeværelset og i øvrige vådrum, inddeles rummet i zoner, som dikterer hvilke former for lamper og lyskilder, du må sætte på.
Sådan placérer du lamperne tæt på loftet
Badeværelset skal være ordentligt oplyst, og her skal ikke være nogle mørke hjørner, som det ofte er tilfældet i stuen. Du bør derfor indrette med lamper, som befinder sig tæt på loftet, så de kan oplyse hele badeværelset. Det kan være indbygningsspots, som enten er indbygget i selve loftet eller monteret herpå.
Du bør altid vælge lamper, som er placeret tæt på loftet, så du undgår at støde ind i dem, når du anvender badeværelset – eksempelvis når du tørrer hår og står med hænderne op i vejret. Er det ikke muligt at installere spots, kan du i stedet bruge en plafond som belysning på badeværelset.

Lyset må ikke være for skarpt foran spejlet
Selvom du generelt skal gå efter skarpe lyskilder, som er i stand til at oplyse hele rummet, når du vælger belysning til badeværelset, gør det sig ikke gældende alle steder. Foran spejlet er det ikke optimalt at vælge spotlys eller plafond-lamper. Det skaber skygger på ansigtet, som gør det vanskeligt at se ordentligt, når du skal smukkesere dig.
Her bør du i stedet går efter væglamper, spejllamper eller et spejl med integreret belysning. Samtidig bør du være opmærksom på, at belysningen foran spejlet ikke må være for skarp. Her skal du vælge en lampe, som giver et blødt lys, det skaber et mere naturligt miljø. Glødepæreren giver et blødt og ensartet lys.
Overvej at få vågeblus om natten
Når du skal på toilettet om natten, er det vigtigt, at belysningen på badeværelset ikke er for skarp. Kroppen reagerer kraftigt på lys, og der skal ikke meget til, før den begynder at vågne op, hvis den udsættes for stærkt lys om natten. Det kan være en udfordring, hvis du skal besøge badeværelset i løbet af nattetimerne.
Løsningen er belysning med vågeblus-funktion. Det giver et svagere lys, som lige akkurat er tilstrækkeligt, når du skal finde toilettet og håndvasken i nattens mørke. En alternativ løsning kan være at installere møbelspots under skabene eller tæt på gulvet. Disse lyskilder har nogenlunde samme funktion som vågeblusset.
Skab hygge med sekundære lyskilder
Levende lys skaber en hyggelig, intim og luksuriøs atmosfære på badeværelset.
Når der er styr på de primære kilder til belysning på badeværelset, er det tid til at arbejde med hyggebelysning. Her har du mange muligheder, og i sidste ende er det kun fantasien, som sætter grænser. Hyggebelysning er særligt oplagt på større badeværelser, hvor rummet kan blive opdelt i flere sektioner.
Når du skal skabe hygge på badeværelset, er en bordlampe oplagt. Den kan du placere på en hylde, servante eller i vindueskarmen. Du kan også forsøge dig med en pendel, men her er det vigtigt at være opmærksom på, at den ikke må være i vejen, når du bevæger dig rundt på badeværelset.
Hyggebelysning på badeværelset skaber kontinuitet
Det handler om at være kreativ, når du vælger sekundære kilder til belysning på badeværelset, da de giver badeværelset kant og skaber stemning. Hyggebelysning på badeværelset lægger sig i forlængelse af hjemmets øvrige indretning, så du opnår en gennemgående rød tråd i din bolig.
Brug stearinlys til at skabe stemning
Hvis du virkelig vil skabe en hyggelig, intim og spændende atmosfære, kan du med fordel bruge stearinlys som belysning på badeværelset. Det giver en helt særlig wellness-stemning, som tilføjer et strejf af hygge og luksus – og de egner sig især til større badeværelser med badekar eller spa.
Særligt duftlys kan være med til at skabe den helt rigtige stemning, når du indretter badeværelset. Hvis du ikke er tryg ved at have levende lys på badeværelset, kan du i stedet vælge kunstige stearinlys i form af LED-bloklys, LED-kronelys eller LED-fyrfadslys, som imiterer den ægte udgave.
Populære badeværelseslamper